Het antwoord tegen virussen

jul. 05, 2021

Voorkomen van Tomato brown rugose fruit virus door vitalisatie van de tomatenkas (ca 6 hectare)

Het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) is een zeer besmettelijk en hardnekkig virus dat voor kan komen op tomaten en paprika. Dit virus is een relatief nieuw virus, dat in 2019 in Nederland voor het eerst is aangetroffen.


De symptomen zijn mozaïekvorming op de jongste bladeren (in de kop en in de zijscheuten), deze kunnen ook gebobbeld en/of misvormd zijn. De vruchten krijgen gele vlekken en rijpen langzamer. Uiteindelijk worden de vruchten rimpelig en zijn ze niet meer geschikt voor de verkoop.

 

Een tomatenkweker in Nederland met een tomatenkas van ca 6 hectare, ondervond hoe hardnekkig dit virus is en zag zijn teelt en opbrengsten snel teruglopen. Een zeer zorgelijke zaak.


Waarom zijn de tomaten kwetsbaar voor virussen?

 

Water Improvement heeft samen met een aantal partners een Vitalisatie oplossing geleverd bij een tomatenkweker. Bij deze tomatenkweker bleek dat planten kwetsbaar waren voor virussen en ziektes (met name Tomato Brown rugose fruit virus (ToBRFV)). Na onderzoek is geconstateerd dat de kwaliteit van het gietwater in de tomatenkas van een zeer bedenkelijk niveau was. De lage kwaliteit van het water zorgt ervoor dat de planten niet vitaal zijn en virussen zo de kans krijgen om toe te slaan.


In samenwerking met een gespecialiseerd onderzoeksbureau hebben we toen energetische nulmetingen uitgevoerd. We kwamen erachter dat de boviswaardes* van het druppelwater tussen de 2.000 en 2.400 Bovis lagen. Dit zijn veel te lage waardes van het water die de tomatenplanten bij lange na niet voldoende voeden met als gevolg dat planten zeer kwetsbaar zijn.


*Boviswaarde

De Boviswaarde is het trillingsgetal van materie. Zo heeft elk product of voorwerp een trillingsgetal, die is uitgedrukt in aantal Bovis. Wanneer de trilling hoger is dan 20.000 Bovis geeft deze energie en versterkt deze planten, dieren en mensen een lagere waarde dan 20.000 Bovis kost energie en verzwakt planten, dieren en mensen.


In de onderstaande tabel staan de meetwaardes van de nulmetingen in de tomatenkas.

De parameters voldoen bij lange niet aan de minimale gewenste waardes voor vitale planten!

 

Nederlandse reputatie en afzet onder druk door vele virussen


Nederland staat wereldwijd bekend als een koploper in het telen van groente en met name ook tomaten. Door diverse virussen en de manier waarop telers hier mee omgaan, staat onze reputatie en afzet onder druk. Te vaak kiezen we bij problemen voor de planten voor een chemische oplossing die het virus bestrijdt maar ook weer voor nieuwe problemen zorgt en ontstaat er een vicieuze cirkel waar uiteindelijk de telers, planten en consument de dupe van zijn terwijl het niet nodig is.


De oplossing: logisch en doeltreffend

Het is de hoogste tijd om weer terug te gaan naar de basis. Goede condities voor de gewassen in de kassen zoals gezonde grond en vitaal water. Vergelijk het met de groei van kinderen. Dankzij goede voeding, voldoende beweging en rust kunnen ze gezond opgroeien. Dit vinden we allemaal belangrijk.

Voor gewassen en dieren geldt hetzelfde. Als de basis goed is en wij zorgen voor een voedzame grond én vitaal water dan gaan de planten beter groeien en zijn ze sterk genoeg om virussen weerstand te bieden. Deze basis maakt de planten vitaal genoeg om grotere en gezondere vruchten af te leveren! Zo vergroot u uw afzet!


Hieronder vertellen we meer over de aanpak voor deze tomatenteler.


Succesvolle aanpak vitaliteitsconcept voor tomatenkwekers


Samen met de tomatenteler is besloten om een watervitalisatiesysteem te plaatsen om de kwetsbaarheid van de productie te verlagen en kwaliteit van de tomaten te verhogen middels gezond en vitaal water. 

Het gespecialiseerde onderzoeksbureau heeft na uitgebreid onderzoek ontdekt dat tomatenplanten die gevoed worden met gietwater met een Boviswaarde van 100.000 niet meer ontvankelijk zijn voor het virus. 

 

In mei 2021 is het nieuwe vitalisatiesysteem in de tomatenkas in bedrijf genomen en 3 weken later zijn er opnieuw metingen uitgevoerd. 

Binnen slechts enkele weken is er een gigantische verbetering in de kwaliteit van het gietwater gerealiseerd met ontzettend hoge waardes. Dankzij deze betere waardes zien we nu al een positief effect op de tomatenplanten.


Binnen één maand is er dus al een kentering zichtbaar.


De kwaliteit van de plant en de tomaten is beter door de kern van het probleem op te lossen en niet het probleem te bestrijden met chemische middelen. We moeten ons meer en meer gaan beseffen dat we terug naar de basis moeten.

Investeer in een goede basis voor uw planten door zaden te planten in gezonde grond en te voeden met goede voedingsstoffen zoals gietwater met goede waardes. Dit betaalt zich uit in hogere opbrengsten en gezondere tomaten of andere vruchten.In de tomatenkas zoals hierboven beschreven heeft de aanpassing nu al een positief effect op de kwaliteit van de planten en de productie.


De positieve effecten hebben geleid tot een ander bewustzijn van de teler en we zijn in gesprek over verdergaande optimalisaties om zijn productie beter in te richten. Uiteraard blijven we de komende maanden de effecten op de tomatenplanten meten.


Belemmeren virussen de ontwikkeling van uw gewassen en bedrijfsontwikkeling?

Wij hebben de oplossing voor een gezonde bedrijfsvoering!


Schrijf je hier in voor onze speciale nieuwsbrief en ontvang updates over de ontwikkelingen die momenteel gaande zijn bij telers!


Neem gerust eens contact met ons op. Wij bekijken graag samen met u of de basis voor uw gewassen in orde is.  

Share by: